Med handen på hjärtat

Välkomna till kyrkan!

Med handen på hjärtat och varma ögon.

Nu hoppas vi gå vidare med att öppna steg efter steg. Från och med måndag den 23 augusti öppnar vi upp på kyrktorget igen tack vare våra informationsvärdar. Se nedan.

Allt är ännu inte som vanligt, men inte minst tack vare vaccinationer kan vi nu mötas. Det förutsätter förstås att vi respekterar distans. I kyrkan kramas vi inte. Vi tar inte i hand. Vi stannar hemma om vi har symptom på Covid 19, tvättar händerna och använder handsprit. Nu vet vi hur vi gör! (Du som önskar använda munskydd är förstås fri att göra det.)

Men vi möts. Vi kan göra det med respekt för varandras hälsa genom att hålla avstånd minst en meter rekommenderas. 

Med handen på hjärtat och varma ögon. Formuleringen föddes ur hur jag själv har velat hälsa den här tiden. Handen på hjärtat för att visa kärlek och omtanke – varma ögon för att vi alla behöver få bli sedda just där vi är. Handen på hjärtat istället för handhälsning eller kram – men samma innebörd av närhet och relation.

Jesus använde både ögon och hand för att göra helt. Han såg  och kunde med ord förändra människors liv. Ibland var det en fysisk beröring som gjorde skillnad. Efter uppståndelsen fick någon röra vid Jesu sårade hand, någon inte. Beröring är viktigt men vi sparar det till de nära och inte som hälsning i kyrkan. 

Kärlek och omtanke hör till hjärtat i vår tro. Guds hjärta pulserar för världen,  för oss var och  en. I den pulsen deltar vi alla i omsorgerna om varandra.

Med  önskan om Guds välsignelse

Ulla Marie Gunner

Pastor och församlingsföreståndare