Hållbarhetspolicy
Gud har med kärlek och naturlagar skapat ett ekosystem som är så komplext att ingen människa kan urskilja vad som är nyttigt och onyttigt. Vi är beroende av helheten. Människan har givits makt att såväl härska som att bruka och vårda skapelsen (1 Mos.).
Jesus är en förebild när det gäller att inneha makt och ansvar. Han tar alltid ställning för dem som far illa. Han talar alltid till förmån för dem som inte kan tala för sig själva.
Jorden är Herrens med allt den rymmer, världen och alla som bor i den (Ps 24:1)
Älska din nästa som dig själv (Mark 12:31).
Alla människor på jorden är beroende av naturresurser som frisk luft, rent vatten, marker för en hälsosam livsmedelsförsörjning, ett tryggt boende och ett ekosystem som dagligen tar hand om restprodukter och bygger upp nya naturresurser.
Den västerländska livsstilen med mycket hög konsumtion av energi och varor har hittills krävt stora mängder råvaror och har orsakat föroreningar som degraderar kvantitet och kvalitet på naturresurser och ekosystem. I takt med att allt fler människor får ett västerländskt konsumtionsmönster ökar trycket på de gemensamma resurserna. Konsekvenserna är en ökad risk för konflikter och ohälsa som ytterligare marginaliserar människor och samhällen med små resurser. Mänskligheten står inför en mycket stor utmaning att utveckla sitt samhälle så att det är långsiktigt hållbart för alla – idag och för kommande generationer, vilket även FNs medlemsstater beslutat om genom Agenda 2030 och de 17 globala hållbarhetsmålen.
Immanuelskyrkan har ett ansvar att värna Guds skapelse och därmed älska sin nästa. Vi bekänner vår del av skulden men uttrycker också vår starka vilja till förändring.
Immanuelskyrkan skall därför aktivt arbeta för:
- att kyrkans konsumtion av varor och tjänster är så långsiktigt hållbar som möjligt,
- att den teologiska och pedagogiska utvecklingen innefattar perspektiv på hållbar utveckling
- att församlingens medlemmar, besökare, och bolag samt andra intressenter blir delaktiga i – och inspirerade av – kyrkans arbete med en hållbar utveckling,
- att arbetet präglas av ständiga förbättringar i takt med kunskapsutvecklingen
Med förankring i Equmeniakyrkans hållbarhetsarbete och i Immanuelskyrkans verksamhetsplan ska det varje år tas fram en handlingsplan som konkretiserar hållbarhetsarbetets inriktning ovan. I påföljande årsredovisning redovisas sedan framgångar och motgångar i hållbarhetsarbetet.
Ytterst ansvarig för kyrkans arbete med hållbar utveckling är styrelsen med stöd av Hållbarhetskommittén som utses av årsmötet. Hållbarhetskommittén bör innehålla minst en representant från varje språkgrupp. Den ska också innehålla minst en adjungerad personalrepresentant med tid avsatt i sin tjänst att samordna arbetet. Denna policy skall finnas tillgänglig för allmänheten på webbplatsen.