Orglar i Immanuelskyrkan

Immanuelskyrkan har fyra orglar i olika delar av kyrkan samt en stor tvåmanualig cembalo av historisk förebild.

Kyrksalen

Orgeln är byggd 1975 av Grönlunds orgelbyggeri, Gammelstad. Den har helmekanisk traktur och registratur och innehåller 38 stämmor fördelade på tre manualer och pedal.

Orgeln har ett datoriserat kombinationssystem (presets) med många tusen kombinationer. Där finns också ett klockspel med 18 bronsklockor. Samtliga fasadpipor är ljudande och här märks framför allt pedalens magnifika Principal 16′ överst liksom den horisontella Spansk trumpet 8′ i huvudverket.

Orgelskåpet är utformat och färgsatt i samarbete mellan orgelbyggmästare Gustaf Grönlund, inredningsarkitekt Sture Andersson och konstnär Pär Andersson.

Orgeln är känd över hela världen, inte minst för sitt unika utseende.
I kyrksalen finns också en liten orgel med fyra stämmor byggd 1982 av Åkerman och Lund orgelbyggeri.

I kyrksalen finns också en stor tvåmanualig cembalo av historisk förebild.

Kapellet

Byggd 1999 av Robert Gustavsson Orgelbyggeri i Härnösand och innehåller 10 stämmor fördelade på två manualer och pedal. Klangmässigt lämpar sig orgeln väl för musik från det sena 1700-talet.

Waldenströmsalen

I Waldenströmsalen finns Immanuelskyrkans äldsta orgel, byggd 1961 av Marcussen & Søn, Aabenraa, Danmark. Den användes som kompletterande instrument redan i gamla Immanuelskyrkan och har nu en symbolisk plats i församlingssalen tillsammans med minnesvärda inventarier från den gamla kyrkan, bland annat några av Olle Hjortzbergs berömda målningar.