Bokcirklar

Varmt välkommen med i en bokcirkel! I höst finns det tre spännande böcker att välja mellan och vi hoppas på många bra samtal om tro och liv.

Om bokcirkeln

Du väljer en av böckerna här nedan som du läser och samtalar om under fem tillfällen. Till första träffen inhandlar DU boken. Du behöver inte definiera dig som kristen eller vara en van kyrkobesökare för att vara med, alla intresserade är välkomna!

Välkommen med din anmälan, senast en vecka innan start. OBS! Max 8 st deltagare i varje bokcirkel.

Bokcirklarna arrangeras i samarbete med studieförbundet Bilda.

MÅNDAGAR
Tomas Sjödin – Ljudet av tystnad (sista anmälningsdag 12 okt)

Tid: 18.30-20.00

19 okt, 2 nov, 16 nov, 23 nov, 7 dec samtliga samlingar i kapellet.

TISDAGAR
Joel Halldorf – gud: jakten: existentiell svindel i det tjugoförsta århundradet (sista anmälningsdag 15 sept)

Tid 18.30-20.00

22 sep, 6 okt, 20 okt, 3 nov, 17 nov samtliga samlingar i kapellet.

TORSDAGAR
Peter Halldrof – Därför sörjer jorden (sista anmälningsdag 17 sept)

Tid: 18.00-19.30

24 sep walden, 8 okt walden, 15 okt walden, 5 nov walden, 19 nov OBS! i kapellet.

Ljudet av tystnad
AV TOMAS SJÖDIN
Den goda tystnaden handlar mer om att hitta tonen än att bli tyst, inte om vad man vill slippa höra, men vad man längtar efter att få höra.
Så skriver Tomas Sjödin i den bok som är en direkt uppföljare till hans storsäljare Det händer när du vilar.
Med utgångspunkt i en ensam resa genom Wyoming, USA skildrar han upptäckten av en tystnad som i vår värld är direkt utrotningshotad, och sätter ord på den förändring det innebar att införa en stunds medveten tystnad i en annars ganska pratsam vardag. På ytan är allt sig ganska likt, men under ytan är förändringen total. I tystnaden finns dörrar till världar och vidder. Tystnaden är inte målet, den är början på en väg som leder ut i bönens vidunderliga, rymliga och rika universum. I boken möter författaren människor med lång erfarenhet av tystnad, lyssnande och bön.
Boken är en vindlande berättelse som tar läsaren genom storm och stiltje, oro och frid, gryningar och nattlig svärta, djupa skogar och det avskilda hörnet i hemmet. Ljudet av tystnad är en djupt personlig berättelse om konsten att värna det inre livets helhet i fragmentiserad tid.
Tomas Sjödin är författare, pastor, föreläsare och krönikör. Han har kommit att bli ett populärt och uppskattat namn. Ett tydligt exempel på detta är att han har sommarpratat i Sveriges Radio två gånger och av radiolyssnarna röstats fram som vinterpratare inte mindre än sex gånger.

Gud: Jakten: existentiell svindel i det tjugoförsta århundradet
AV JOEL HALLDORF
Sverige kallas ibland för världens mest sekulariserade land, men sökandet efter det heliga finns som en underström också i det sekulära. I Gud: Jakten undersöker teologen Joel Halldorf de religiösa dimensionerna av vår samtid i såväl politik och konsumtion som religion och radikalisering. Han placerar sekulära fenomen sida vid sida med religiösa rörelser som amerikansk kristen höger, islam, pingstväckelse och Knutbyförsamlingen och menar att det inte är så stor skillnad på det religiösa och sekulära som vi ofta antar. När människor påstår att de avgudar en kändis eller att fotboll är deras religion, är det bara slentrianmässiga uttryck eller menar de faktiskt vad de säger? Alla drabbas vi då och då av existentiell svindel, och vi söker svar på eviga frågor som: Vem är jag, vad är meningen och finns det något som är värt att kalla heligt?

Därför sörjer jorden

AV PETER HALLDORF

Vad är en rimlig kristen hållning när klimatet skenar och jorden far illa? I Därför sörjer jorden går Peter Halldorf i dialog med dagens forskare som talar om ett ödesval mellan »försummelsens väg« och »omsorgens väg«. Boken är ett bidrag till samtalet om den teologiska vision kyrkan behöver vara förankrad i när hon svarar och handlar i den kris som just nu överskuggar allt annat i vår värld. En röd tråd i boken är spänningen mellan de två bibliska utsagorna »himmel och jord ska förgå« och »efter hans löfte väntar vi en ny himmel och en ny jord där rättfärdighet bor«. Hur ska de förstås i förhållande till varandra? Därför sörjer jorden är framför allt en bok som räcker oss ett språk för hoppet. Den anknyter till Peter Halldorfs bok Alla himlens fåglar har flytt från 2017.