Nu delas berättelser från svenska frikyrkosammanhang, om övergrepp, om alltför närgångna beröringar och om berättelser som tystats ner i församlingens namn eller i Guds namn eller i pastorns namn.(Ja, jag vet att det händer att kvinnor begår övergrepp. Nej, frikyrkan och pastorer är inte undantagna alls.) De övergrepp som beskrivs är allt från råa maktövergrepp med hjälp av våld, raffinerade teologiska resonemang om kvinnans roll och mannens rätt, till mer tafflig närgångenhet och en hel del däremellan.

Ibland är det som om maktmänniskor har särskild näsa för de som redan är drabbade och därmed mer sårbara. Det skiljer sig säkert inte så mycket från andra sammanhang. Teologiska argument kan bytas ut mot enveten jargong om att inte vara tråkig utan att vara på och ha lite kul.

Vad är det att vara man? Vad är det att vara kvinna? Först och främst att vara människa. Först och främst att växa upp och ta ansvar för sitt eget liv, att lära sig relatera och se sig själv i sammanhang. I detta ingår inte att använda andra människor eller att tvinga sig på i någon mening alls, alldeles särskilt inte när det gäller sexualitet och kropp.  Men att leva i relation är alldeles nödvändigt i det att vara människa. Helt omistligt. De flesta människor lär sig att respektera andra, gör sina misstag, rättar till, och gör bättre och bättre. Men de som inte lär sig utan tror att andra finns till för deras egen förträfflighets skull, för att de bara är oemotståndliga, för att de har rätt att ta det de vill ha, det de behöver – hur får vi rätt på det? Hur markeras gränserna?

Jag har själv tänkt mycket på hur jag hanterat alltför stor närgångenhet. Backat, undvikit, sagt ifrån. När ovälkomna flåsanden dök upp i telefonen – ta bort telefonnummer från offentlighet. Ovälkomna bilder i kyrkposten och mobilen – ökad vaksamhet.

Sanningen ska göra er fria. Nu är inte tid att backa utan ta stöd och kliva fram. Nu är inte tid att undvika utan dra fram i ljuset. Nu är inte tid att stå ut med att behöva vara vaksam. Nu är tid att gå samman. Så många liv som behöver bli sanna för att kunna läkas. Så många handlingar som inte längre får fortsätta att ursäktas. Också i kyrkans värld.