I varje trumma är ett hjärta! Ja, så sa han, prästen och guiden Anders Åkerlund, på resa i Dalarna med en grupp från Immanuel senior. Det var mycket Dalarna - men det knöts också samman med hans eget liv, av att också varit präst i Sydafrika.

Jag förflyttades genast till vänförsamlingen i Kongo-Kinshasa och alla dess körer och musikgrupper. Visst fanns där el-piano, gitarr och modernt trumset. Också en liten blåsorkester men nog var trummorna de viktigaste instrumenten.

 

b2ap3_thumbnail_trumma-o-bil.png[embed=gallery]{"file":"/","place":"user:63"}

I varje levande hjärta finns en puls, som driver livet. I varje gudstjänst lika så. I N´djiliförsamlingen i Kinshasa finns åtta körer och minst en orkester. Två manskörer, två damkörer, åtminstone en kilombokör med extra traditionell musik och så ytterligare blandade körer. På besöket i slutet av april  mötte vi körerna både till gudstjänst och musikalisk soaré. Allvar, glädje, dans och trummor.

Och kroppen är med i rytmen. Läckra tyger fästa runt höfterna förstärker rörelsen och rytmen. Det är fest! Jag påminns om en film jag såg för många år sedan som tog oss med på en resa över världen, urfolk, stadsfolk, gammal musik, ny musik, jazz, rock, Bach. Pulsen känns igen - som hjärtslag. 

Hjärtslagen från trumman påminner också om kamp, mot apartheid, mot rasism, mot slaveriet i USA och slavskeppens färd västerut. I vårt land anar vi samma protest mot förtryckande överhet i en del av väckelsens sånger. Musik kan förena och bära och särskilt stort blir det när sångerna bärs över världen och delas. 

Här några bilder på körerna i N´djili. Fotograf: Göran Gunner.

b2ap3_thumbnail_manskor.pngb2ap3_thumbnail_Bla-kor.png[/embed]

b2ap3_thumbnail_damer-kjolar.pngb2ap3_thumbnail_kjol-ledare.png

 

Ps. Och det klart att det inte gick att låta bli att hänga på i dansen, efter bästa förmåga....

b2ap3_thumbnail_dans.png