I fredags lämnade jag Stockholm för att tillbringa helgen på annan ort. Jag lyssnade på radio under bilfärden och redan några minuter efter vansinnesfärden på Drottninggatan blev det tydligt att något hänt. Det blev till att följa rapporter om död och elände men också mycket värme och medmänsklighet på avstånd. Nu vill jag sträcka ut vår värme och medmänsklighet till de sörjande och skadade människorna i Egypten. 

Två koptiska kyrkor har blivit utsatta för attentat mitt under gudstjänstfirandet på Palmsöndagen. Tanta och Alexandria - låt dessa städer också ta del av den beslutsamma värme som spridits i Sverige, och inte bara i Stockholm.

Jag hoppas av hela mitt hjärta att den värme som väcks i oss när något svårt drabbar oss nära också ska göra att kärlek och empati kan föras vidare till fler. Vår värld behöver detta. Den kraft jag tagit del av genom andra de här dagarna - må den verkligen sprida sig vidare 

De senaste åren har flera koptiska kyrkor varit utsatta för självmordsbombare, flera kyrkor i Pakistan har drabbats. I Frankrike mördades en katolsk präst. Många kristna är drabbade av förföljelse i flera länder i Mellanöstern och på andra håll. Det är svårt att föreställa sig hur det kan vara att leva med detta hot över sig. Kanske tänker de som många tänkt i Stockholm. Vi ska fortsätta samlas, vi ska fortsätta be i vår kyrka, så att onda krafter inte segrar. De allra flesta människor unnar andra människor ett gott liv.

Låt oss be för de kristna i Egypten dessa dagar, och andra som hotas för sin tros skull. Låt oss be för dem som sörjer, är skadade och chockade efter attentatet i Stockholm. Låt oss be för Syriens barn och vuxna så inlåsta i krigets klor. Herre, förbarma dig.