När jag i början på åttiotalet gick i lågstadiet deltog vår skola, liksom 400 andra skolor i Sverige, i operation dagsverke. Man skulle samla in pengar till förmån för Södra Afrika, och då specifikt ANC:s arbete med skolor. Vi repade och sjöng sedan Sydafrikanska Frihetssånger på Sergels torg. Vi sjöng Freedom is coming och power to the people och där och då förstod jag så mycket mer om världen. Jag förstod att världen var större än Kungsholmen där jag bodde, och att det vi tog för givet, frihet, inte rådde för alla. Men framförallt så upplevde jag musikens kraft. Hur musik kan göra skillnad. Påverka. Få människor att komma samman. Mötas. Dela. Hur musik kan trösta, stärka och glädja. Hur musiken kan nå fram när ord inte räcker till.

Som vuxen letade jag efter det där. En bra kör, med sångglädje, men också med ett stort och varmt hjärta. Och jag hittade hem – i Immanuel Gospel.

Immanuel Gospel har sjungit tillsammans i 25 år. Redan när kören bildades var vårt engagemang för världen framträdande. Det började med kyrkornas engagemang för Kongo. I samarbete med medlemmar i Immanuelkyrkans internationella församling deltog kören i en rad insamlingskonserter och medverkade på flera skivor. Equmeniakyrkan har än idag en stor närvaro och starkt engagemang för framförallt hälsofrågor i Kongo.

Immanuel Gospels engagemang fortsatte vidare med Sydafrika och arbetet med HIV/AIDS-frågor. Kören har gjort två stora resor till Sydafrika och mött och samarbetat med många Sydafrikanska musiker, både i Sydafrika och Sverige. Skivan Unity som spelades in 2001 är starkt influerad av dessa möten. I samarbete med Diakonia har vi gjort flertalet insamlingskonserter och sålt skivor till förmån för HIV/AIDS arbetet i Sydafrika.

Tack vare en körmedlem har kören också ett starkt engagemang för Liberia. Vi har i mer än tio år hållt regelbundna konserter med insamlingar för Liberi Dujars arbete med utbildning. Än har vi inte besökt landet, men vi när en förhoppning att kunna ta kören dit och möta alla de fantastiska barn och ungdomar som fått utbildning tack vare Liberia Dujars arbete.

Genom åren har vi deltagit i många olika manifestationer, demonstrationer, konserter och insamlingar. Vi har spelat för stadsmissionen för att uppmärksamma hemlöshet, på internationella AIDS-dagen, manifestationer mot trafficking, på internationella kvinnodagen, för att stoppa människohandeln, på världens barn galan, på Mänskliga Rättighets-dagarna, manifestation för att uppmärksamma kristnas situation i Palestina, vi har spelat på och för Ny Gemenskap, på mångfaldsfestivaler, på Pride, för röda korset och mycket annat.

Vi tror på Gospelmusikens kraft. Vi tror att vi kan nå ut till människor med vårt budskap. Alla människor kommer inte till kyrkan, och då får kyrkan komma till dom. Immanuel Gospel tar med sig Immanuelskyrkan ut, och spelar på andra scener där vi möter människor som kanske behöver oss mest. Förutom alla kyrkor vi spelat i har Vi tagit Gospeln till Skansen, till Fasching, NK, Historiska museet, Berns, Lydmar, Engelen och Pub Anchor. Vi har spelat på Vattenfestivalen, Pride och Göteborgskalaset, på Cirkus, i Kungsträdgården, på Mosebacke, Nalen, Göta Lejon, Stampen, Dalhalla, Scalateatern och Globen. Vi har varit med i Bingolotto, Nyhetsmorgon, MTV, SVT, Kanal 5, Idol och Sommarkrysset samt otaliga radioprogram. På varje plats, i varje sammanhang, hoppas vi kunna beröra med vår musik och vårt budskap om glädje.

I Sydafrika talar man om att avskaffandet av apartheid och demokratiseringsprocessen aldrig hade blivit av om det inte vore för musiken, a revolution in four part harmony. Och kanske är det så. Att musik är en fyrstämmig revolution. En möjliggörare för en bättre värld. Och det kommer vi i Immanuel Gospel fortsätta med, våra kommande 25 år. Betyda något, och göra skillnad.

/Jonna Garphult

IM-Gospel1-Fredrik Nytomt

Gästartist vid Immanuel Gospels 25-årsjubileum var Calvin Bridges. Ledare för Immanuel Gospel är Nina Tellander. Foto: Fredrik Nytomt

IM-Gospel2-Fredrik Nytomt

 

Läs mer om musiken i Immanuel och Immanuel Gospel här: http://www.immanuel.se/musik-kultur/musik