Årets resa med Immanuel Senior går till Dalarna och den leende Siljansbygden. Vi bor på Stiftsgården i Rättvik, vackert belägen utmed sjön Siljan. Därifrån gör vi dagsutflykter till Leksand och Mora med omnejd och får uppleva den rika kulturbygd som gjort trakten känd utöver världen. Vi besöker Leksands kyrka, Axel Munthes Hildasholm, Tibble by med Alfvén-gården, Jobs Handtryckeri, Zorngården-Zornmuseet, Nittsjö Keramik och får lära känna områdets unika kultur-, musik- och hantverkstradition, liksom dess spännande historia och sägenomspunna natur. Under vår bussresa dit och tillbaka passar vi också på att göra några intressanta besök längs resvägen.
Anmäl dig senast den 27 juni 2022
PRELIMINÄRT PROGRAM
Tisdag 6 september
Samling vid Immanuelskyrkan kl 08.30 för avfärd med Forsbergs Buss kl 09.00. Resan går norrut och vi passerar Uppsala och Gävle. Vi tar av mot Sandviken och kör fram till anrika Högbo Bruk. Där äter vi lunch i den gamla kvarnbyggnaden och har lite tid för att vandra runt i denna historiskt intressanta och väl bevarade bruksmiljö – idag ett omfattande friluftsområde. Färden går sedan vidare förbi Hofors och Falun. På höjderna strax före Rättvik blir så vårt andra stopp. Med den hänförande utsikten över Siljan stannar vi vid Söderås Missionshus, där pastor Per Knutsson tar emot oss och berättar historien om detta unika Missionshus och väckelserörelsen i bygden. Åter ombord på vår buss rullar vi nerför backarna mot Siljan och är strax framme i Rättvik och Stiftsgården, där vi ska bo under vår vistelse i Dalarna. Efter inkvartering och efter att vi gjort oss hemma-stadda i miljön äter vi middag kl 18.00 på Stiftsgården. Vid 20-tiden samlas vi
till vårt första kvällsprogram där Rättviksprofilen Anders Åkerlund ger oss en introduktion till Dalarna och Siljansbygden, dess natur, historia och kultur. Kvällen avslutas med gemensam aftonandakt.
Onsdag 7 september
Efter morgonandakt och frukost startar vår första utflyktsdag som går söderut till Leksand med omgivningar. Vi möter vår guide och värd för dagen, Kersti Jobs Björklöf som börjar med att visa oss Leksands kyrka och kyrkogård, där ett antal svenska kulturpersonligheter har fått sin sista viloplats. Genom kyrkogårdsmuren promenerar vi därefter in till Hildasholm, gården som Axel Munthe gav som gåva till sin första hustru Hilda. Vi blir guidade i den vackra huvudbyggnaden och vandrar runt i den storslagna trädgården. Därefter åker vi ner till Leksands brygga där anrika M/S Gustaf Wasa tar oss ut på en 2 timmar lång båttur på Siljan med lunch ombord. Tillbaka i Leksand åker vi till närbelägna och historiskt intressanta Tibble by där vi vandrar längs bygatan förbi de gamla dalagårdarna. Vi stannar vid Alfvén-gården, där vi guidas runt i tonsättarens och målarhustrun Marie Kröyers gemensamma hem. Därifrån åker vi vidare till Jobs omtalade Handtryckeri. Där kan vi titta runt i tillverkningen med dess intressanta tryckteknik, besöka utställningen med sina vackra, välkända textilmönster och handla om vi får lust. Vi återvänder därefter till Stiftsgården där vi serveras middag kl 18.00. Vid vårt kvällsprogram, kl 20.00, får vi stifta bekantskap med två välkända spelmän, Alm Nils Ersson och Kungs Levi Nilsson, som tar oss med i ett Musik- och Kulturprogram med utgångspunkt i bygdens traditioner. Kvällen avrundas med gemensam aftonandakt.
Torsdag 8 september
Efter morgonandakt och frukost går dagens utflykt norrut mot Mora. Första stoppet blir i Nusnäs med Nils Olssons berömda dalahästtillverkning där vi tittar runt i anläggningen innan vi fortsätter till Mora. I Mora får vi stifta bekantskap med Sveriges internationellt kanske mest kände konstnär Anders Zorn, besöker konstnärshemmet Zorngården och det intilliggande Zornmuseet. Vi blir guidade runt i gården, beser museet och äter lunch inom området på Café Zorn. I Mora ska vi naturligtvis också passa på att bese den välbekanta och karaktäristiska målportalen för Vasaloppet med den kända inskriptionen ”I fäders spår för framtids segrar”. Under återresan till Rättvik gör vi ett besök på välkända Nittsjö Keramik med dess tillverkning och utställning och åker därefter vidare tillbaka till Stiftsgården och en god middag. Kvällen avslutas kl 20.00 med gemensam gudstjänst i Stiftsgårdens kapell under ledning av vår pastor Anna Berndes.
Fredag 9 september Hemresedag
Efter morgonandakt och frukost lämnar vi så Rättviks Stiftsgård kl 09.30 för vår återfärd mot Stockholm. Vi tar vägen förbi Tällberg, beläget på sluttningarna ner mot Siljan, får en sista utblick över det storslagna landskapet och fortsätter sedan mot Falun. I Falun åker vi igenom stadens centrala delar och får en liten glimt av regionens historiskt så betydelsefulla ”huvudstad” med dess koppargruva som finansierat stora delar av vår Svenska nations tillblivelse och självständighet. Vi dricker en kopp förmiddagskaffe och fortsätter sedan förbi Sandviken till ännu en vacker bruksmiljö – Gysinge herrgård, där vi äter lunch. Efter en promenad runt i bruksmiljön fortsätter så färden via Sala och Enköping till Stockholm och Immanuelskyrkan, dit vi räknar med att anlända vid 17-tiden.
Reseledning:
Ingvar Kvernes, tel 070 523 12 55
Carina Cederäng, tel 070 670 34 61
Diakon, Agneta Selander, tel 08-587 503 24
Kaplan, Anna Berndes
Pris: Hela resan, allt inkluderat, med logi i dubbelrum 5.300 kr/person. Logi i enkelrum
5.900 kr (begränsat antal). Betalning till Plusgiro 44 93-3, Immanuelskyrkans Församling. Anmälningsavgift 300 kr/person vilken dras av mot hela resans pris. För icke medlem i Immanuel Senior tillkommer 200 kr, som betalas i samband med anmälningsavgiften.
Obs! Kom ihåg att ange namn samt ”Siljan-resan” vid betalning.
Boende: Rättviks Stiftsgård, Kyrkvägen 2, 795 32 Rättvik Tel. 010-160 80 00
Anmälan: Anmälan till resan sker på den tryckta bilaga som skickades ut via Kristina Gustafsson, du kan också maila in anmälan till agneta.selander (Klicka på namnet) Obs! Vid mail ange talongens uppgifter) se nedan.
”Anmälningsblanketten” eller via mail, senast den 27 juni. Mottagen anmälningsavgift utgör tidpunkt för anmälan. Resans totala pris skall vara inbetalt senast den 8 augusti
Erlagd anmälningsavgift återbetalas ej vid ev avbokning av resan. Vid avbokning av resan senare än den 22 augusti sker ingen återbetalning av resans pris.
Viktigt att var och en kontrollerar att man har gällande Reseförsäkrings-skydd via t.ex. Hemförsäkring eller kortförsäkring.
Med reservation för mindre justeringar i programmet.