Rollkaraktärer, speltärningar, kartor och äventyr

Under två hela dagar var det fullt med liv, rörelse och barnröster i Immanuelskyrkan när Sommaräventyret pågick, ett dag-läger med barn, tonåringar och ledare från flera olika kyrkor.

Om man råkade vara i kyrkan just då och tog en sväng i korridorerna och tittade in i de olika små rummen i Immanuelskyrkan kunde man se barn, tonåringar och spelledare sitta vid borden och spela spännande rollspel.

På borden låg det rollkaraktärer, speltärningar, kartor och äventyr. Spelledaren berättade en berättelse och deltagarna kunde påverka berättelsen med sina rollpersoner. Men ett enda tärningsslag kunde också förändra hela historien. En rollpersons lilla apa kunde också påverka berättelsen på ett oväntat sätt.

Om man gick vidare kunde man höra ivriga röster från kongressen. Där inne var det fullt med datorer och barn som spelade Minecraft koncentrerade på spelet. Några barn hoppade hage. Det fanns med som en utmaning i bingot. Genom bingo och olika uppdrag kunde alla få möjlighet att röra på sig mellan rollspelspassen och stunderna vid datorn. Några barn och ledare som inte kunde vara med på plats i kyrkan deltog i rollspel och Minecraft hemifrån med sina egna datorer.

Sommaräventyret pågick under två dagar med ca 40 deltagare och ledare från flera olika kyrkor som Immanuelskyrkan, Åbybergskyrkan, Enebykyrkan och Älvsjökyrkan. Det är ett arrangemang i Equmenia Stockholm. Vad har varit roligt på Sommaräventyret? frågade vi barnen vid en av samlingarna. ”Det är roligt att spela Minecraft”, svarade ett barn. ”Jag har spelat Mutant och Dungeon & Dragons, det var kul” sa ett annat barn. ”Det är roligt att spela superhjälterollspelet”.

Det fanns lappar uppsatta överallt i korridorerna med uppdrag för att få alla att röra på sig. Det är inte alla som vet vad ett rollspel är, vad är det som är så roligt och speciellt just med rollspel? undrade vi ledare. ”Man får många tankar när man spelar rollspel, man får planera. Man får göra det man vill. Man får styra själv det man vill göra. Det är så fantasifullt. Historien bakom rollspelet är rolig. Det är som att läsa en bok fast man kontrollerar handlingen…” Ja det kom många tankar kring rollspel från barnen. Två intensiva, spännande, roliga och härliga dagar tillsammans. Vi längtar redan efter att få träffas igen på höstlovet. 

Maria Rönnedal, ledare för svenska barnverksamheten i Immanuelskyrkan samt Equmenia / Equmeniakyrkan Region Stockholm med Drömprojektet och Funkiskonfa.